Jordan - Stellenbosch

dinsdag 1 december 2020

Jordan Winery

Gary en Kathy Jordan zijn begonnen met wijn maken in 1993. De boerderij was al sinds 1982 in het bezit van de ouders van Gary en er werden al druiven verbouwd, voornamelijk de klassieke, internationale variëteiten. Gary (die is opgeleid als geoloog) is bij zijn intrede in het bedrijf de locatie van de variëteiten ten opzichte van de geologische ondergrond en het microklimaat opnieuw onderzocht en heeft daardoor voor elke variëteit de meest optimale locatie bepaald. Wat heeft geholpen is dat het estate 164 hectare groot is, uit hellingen bestaat die op alle windrichtingen uitkijken en zo’n 300 hoogteverschil tussen de laagste en de hoogste wijngaard heeft. Daarnaast aarzelt Gary geen moment om blokkades op te ruimen, zoals grote granietblokken in de Cabernet Sauvignon wijngaard die hij met dynamiet heeft opgeblazen (vandaar de naam “The Long Fuse Cabernet).

Met hun oneindige energie en inzet voor het bedrijf, hebben Kathy en Gary een wereldwijde reputatie van hoog niveau opgebouwd met een indrukwekkende range van wijnen. Er zijn diverse lijnen op diverse prijsniveaus, beginnend met de Chameleon range. Dit zijn alle bi-cepage wijnen die ongecompliceerd zijn, overal inzet en vooral een jongere doelgroep aanspreken. De estate wijnen zijn allen mono-cepage wijnen die de essentie van het terroir op fantastische wijze weerspiegelen. Herkenbare, rijke smaken, met finesse gebruik van houtrijping en jaar op jaar van hoge kwaliteit. De beste wijnen vallen onder de Reserve en Premium range: vaak (klassieke) blends van uitmuntend niveau en de wereldwijd bekende Nine yards Chardonnay. Deze laatste wijn is in meerdere vergelijkende proeverijen tot beste Chardonnay uitgeroepen.

Gary en Kathy denken ook na over de toekomst. Zij zien in dat het klimaat steeds sneller verandert. Zeker na de droogtejaren 2016,2017 en 2018 is hij zich ervan bewust dat er veranderingen nodig zijn in de Zuid-Afrikaanse wijnbouw om toekomstbestendig te zijn. Zo experimenteert hij met Assyrtiko op een klein stukje wijngaard hoog boven de winery en spreid hij zijn bedrijfsrisico door in Engeland een (kleine) wijngaard bij zijn nieuwe aanwinst Mouse Hall te bouwen.

Ook in Zuid-Afrika hebben Gary en Kathy hun business met de jaren flink uitgebreid. De winery wordt dagelijks bezocht door vele toeristen uit binnen en buitenland. Er zijn Jeep wijngaard safari’s, kelderbezoeken en proeverijen te boeken. The Backery is een lunchroom dat op het terras heerlijke gerechten serveert, begeleid uiteraard door de wijnen van Jordan. The Jordan Restaurant, in eigendom van chef George Jardine, behoort tot één van de beste restaurants van Zuid-Afrika en trekt ook uit Nederland veel gasten aan. Daarnaast biedt Jordan ook nog de momgelijkheid om te overnachten in één van de 12 suites die op het terrein gebouwd zijn. Deels in oude werknemers huisjes gebouwd, geven de zeer luxe accommodaties een prachtig uitzicht over de Kaapse wijnlanden en de Tafelberg.