Chenin Blanc

donderdag 25 maart 2021

De oorsprong van Chenin Blanc ligt waarschijnlijk in de Loire-vallei. In Zuid-Afrika was het één van de eerste rassen die door Jan van Riebeeck (1655) werd geïntroduceerd. Oude documenten maken melding van Groendruif (Sémillon), Fransdruif en Steen (Stein). Waarschijnlijk verwijzen de laatste twee naar elkaar en was dit de Chenin Blanc. Chenin werd oorspronkelijk geplant vanwege zijn resistentie tegen ziekten, de neiging om grote volumes op te leveren en de veelzijdigheid. Tegenwoordig word Chenin door veel producenten naar een nieuw en veel hoger niveau getild. Van werkpaard naar paradepaard.

In het jaar 2000 werd de Chenin Blanc Association (CBA) opgericht, met als doel ervoor te zorgen dat de Zuid-Afrikaanse Chenin Blanc een volwaardige plek te geven tussen de andere grote witte wijnen in de wereld.

Chenin Blanc is de meest aangeplante druif in Zuid-Afrika. Eind 2019, goed voor 17.103 ha (18,6% van het totale wijngaard arsenaal). Er is een breed scala aan klonen beschikbaar. Deze worden zorgvuldig afgestemd op de locatie en de gewenste wijnstijl. De meeste aanplant vinden we in Breedekloof, Olifantsrivier, Paarl en Swartland, maar ook in vele andere herkomstgebieden treffen we Chenin Blanc aan. Door de grote variatie in terroir, levert dit ook fruit op met een grote verscheidenheid aan stijlen. 

De jonge droge wijnen presenteren fris, levendig wit fruit met een pittige en knisperende afdronk, terwijl volle rijpe, rijke wijnen met eikenhouten vergisting en veroudering zorgen voor complexe krachtige wijnen. Tegenwoordig wordt er ook geëxperimenteerd met een terroir gedreven, oxidatieve stijl.

Klik hier voor een grotere versie van het smaakprofiel.

Steeds meer producenten maken gebruik van bushwine aanplant.  Ze worden drastisch gesnoeid om de opbrengst te verminderen, de druiven worden rijper geplukt en wijnmakers introduceren vaak eikenhouten fermentatie en rijping. In Swartland en Franschhoek treffen wij hier heel fraaie voorbeelden van aan.

Chenin Blanc is op dit moment één van de meest interessante druivenrassen in Zuid-Afrika omdat een groot aantal gepassioneerde wijnmakers voortdurend op zoek is nieuwe smaakprofielen te ontwikkelen met deze druif.