BIO Tre Monti Vitalba Albana in Anfora (OrangeWine)

Wit | Italië | 0.75 L | 2023 | Doos 6 stuks

Producent

Afbeelding voor fabrikant BIO Tre Monti Vitalba Albana in Anfora (OrangeWine)

Tre Monti

Toen Thea en Sergio Navacchia in de vroege jaren zeventig op weg gingen met dit wijnavontuur wisten ze niet wat hun te wachten stond. Wel hadden ze heel duidelijk het pad voor ogen dat ze gingen bewandelen.  Sergio en Thea, samen op hun eigen manier, waren revolutionairen destijds.  Hun revolutie die begon in de wijngaard bestond uit een  grotere plantdichtheid per hectare en experimenten met niet-traditionele wijnstokken voor die streek. Vittorio en David, hun zonen, zette het levenswerk voort na het overlijden van hun moeder in 1989. Er ontstonden belangrijke samenwerkingen met de beste Italiaanse oenologen die men binnenhaalden. Een jonge Francesco Spagnolli daarna Vittorio Fiore en Donato Lanati, wiens leringen fundamenteel waren voor Vittorio's groei als manager van het agronomisch en oenologisch management van het bedrijf. Vanaf 1997 begon het grote succes met een tre-bicchieri vermelding in de Gambero Rosso. Na de verplichte drie jaar van conversie, vanaf de oogst van 2014, zijn hun druiven en wijnen nu ook biologisch gecertificeerd. Tre Monti is een bewijs dat Emilia Romagna echt niet alleen maar saaie Lambrusco maakt.

Website Tre Monti

Bekijk Tre Monti

BIO Tre Monti Vitalba Albana in Anfora (OrangeWine)

Wit | Italië | 0.75 L | 2023 | Doos 6 stuks

Over de wijn

Hier gaan ze bij Tre Monti volledig los met hun Albana (lokale druif uit Romagna). Gemaakt op de traditionele wijze uit Georgië.  In Georgische begraven amfora (kvevri) van 470 liter zonder toevoeging van geselecteerde gisten en zonder temperatuurregeling. Een schilweking van 70 tot 120 dagen (afhankelijk van het jaar).

Dit resulteert in een uitgesproken wijn. Een diep-oranje kleur. Een wat ingetogen geur met toch heel rijpe abrikoos, honing, amandelbitters en sukade. Weelderig mondgevoel. Zuiver en een intense afdronk met wederom gedroogde abrikoos en marsepein tonen. Daarbij niet te missen tannine en licht astringent dus hier moet wel wat te eten bij... Geroosterde vis in zoutkorst, Pompoen uit de oven met spekkruim. Ook geschikt voor oude rijpe kazen.

Korte omschrijving

Traditionele “Orange” wine uit begraven Amfora, zeer lange schilinweking, rijp en gedroogd geel steenfruit, weelderig.

Product specificaties

Artikelnummer C78154
Kleur Wit
Type Stil
Druivenras Albana
Land Italië
Streek Emilia Romagna
Appellatie Romagna
Oogstjaar 2023
Afsluiting Kurk
Smaaktype Krachtig
Inhoud 0.75
Alcohol percentage 14.5
EAN doos 8003387990416
EAN fles 8003387010411