BIO Hétszőlő Tokaji Aszú 5 Puttonyos (0,5 liter)

Wit | Hongarije | 0.5 L | 2013 | Doos 6 stuks

Producent

Afbeelding voor fabrikant BIO Hétszőlő Tokaji Aszú 5 Puttonyos (0,5 liter)

Tokaj-Hétszolo

Tokaj.... "vinum regum, rex vinorum”: wijn voor koningen, koning der wijnen. Een ambitieuze titel maar in het geval van het prachtige en eeuwenoude domein Tokaj-Hétszőlő zeker op zijn plaats. Gedurende enkele eeuwen is dit prachtige domein in het bezit geweest van de prins van Transsylvanïe en later zelfs de koninklijke Habsburger familie. Uiteindelijk in 2009 in het bezit gekomen van de Franse Michel Reybier, eigenaar van het illustere Bordeaux château Cos d’Estournel. Ook zeker niet de minste... Met de kwaliteit van hun Tokaj wijnen zit het dan nu ook zeker snor. Er is door deze overname een geweldige impuls gekomen in de kwaliteit en in de aanwezige know-how op het domein. Vanaf 2012 zijn de wijnen zelfs biologisch gecertificeerd. Nu in 2021 behoort dit huis tot de wereldtop en produceert magistrale Tokaj wijnen, beroemd om hun elegantie en typiciteit mede veroorzaakt door de aanwezigheid van de zeer lokale Botrytis Cinerea ofwel “edelrotting”.

Hétszőlő betekent 7 biologisch verbouwde wijngaarden welke op vulkanisch gesteente liggen bedekt met een dikke laag löss. Ze beslaan 55 hectare van de op het zuiden gerichte heuvel. De samenvloeiing van de rivieren Tisza en Bodrog creëert een bijzonder gunstig klimaat voor de ontwikkeling van Botrytis cinerea. Men produceert hier droge alsook zoete Tokaj wijnen. Deze edelzoete Tokaj van Hétszőlő kan met gemak na 50-75 jaar geopend worden. U zult zich dan zeker “een koning te rijk voelen”.  

Website Tokaj-Hétszolo

Bekijk Tokaj-Hétszolo

BIO Hétszőlő Tokaji Aszú 5 Puttonyos (0,5 liter)

Wit | Hongarije | 0.5 L | 2013 | Doos 6 stuks

Over de wijn

De kracht van deze biologische Hongaarse Tokaj zit hem in de briljante combinatie van het zoet en zijn zuren gecombineerd met een waaier van aroma's, mede veroorzaakt door de aanwezigheid van de Botrytis Cinerea schimmel. Een pittige opening, complexe tonen van mandarijn, perzik en abrikoos, veel rozijntjes en walnoot. De zuurgraad is pittig met zijn 11,4 gram per liter maar de 152 gram restsuiker houdt hem prachtig in evenwicht! Levendig, gefocust, intens, en toch lichtvoetig. En zeer veel potentie! Deze 5 Puttonyos Tokaj kan met gemak vele decennia doorrijpen. Fantastisch als dessert “an sich”. Gouden combi met Stilton of Roquefort en kweepeer gelei.

Korte omschrijving

“Vinum regum, rex vinorum”, liefst royaal ingeschonken. Weldadig, Botrytis, focus, briljante zoet-zuur balans. Eindeloos.

Product specificaties

Artikelnummer C91001
Kleur Wit
Type Stil
Druivenras Furmint
Land Hongarije
Streek Tokaj-Hegyalja
Oogstjaar 2013
Afsluiting Kurk
Smaaktype Zoet
Inhoud 0.5
Alcohol percentage 11
EAN doos 5998837570863
EAN fles 5998837540354