BIO Hétszõlõ Tokaj Late Harvest (0,5 liter)

Wit | Hongarije | 0.5 L | 2020 | Doos 6 stuks

Producent

Afbeelding voor fabrikant BIO Hétszőlő Tokaji Aszú 5 Puttonyos (0,5 liter)

Tokaj-Hétszolo

Tokaj.... "vinum regum, rex vinorum”: wijn voor koningen, koning der wijnen. Een ambitieuze titel maar in het geval van het prachtige en eeuwenoude domein Tokaj-Hétszőlő zeker op zijn plaats. Gedurende enkele eeuwen is dit prachtige domein in het bezit geweest van de prins van Transsylvanïe en later zelfs de koninklijke Habsburger familie. Uiteindelijk in 2009 in het bezit gekomen van de Franse Michel Reybier, eigenaar van het illustere Bordeaux château Cos d’Estournel. Ook zeker niet de minste... Met de kwaliteit van hun Tokaj wijnen zit het dan nu ook zeker snor. Er is door deze overname een geweldige impuls gekomen in de kwaliteit en in de aanwezige know-how op het domein. Vanaf 2012 zijn de wijnen zelfs biologisch gecertificeerd. Nu in 2021 behoort dit huis tot de wereldtop en produceert magistrale Tokaj wijnen, beroemd om hun elegantie en typiciteit mede veroorzaakt door de aanwezigheid van de zeer lokale Botrytis Cinerea ofwel “edelrotting”.

Hétszőlő betekent 7 biologisch verbouwde wijngaarden welke op vulkanisch gesteente liggen bedekt met een dikke laag löss. Ze beslaan 55 hectare van de op het zuiden gerichte heuvel. De samenvloeiing van de rivieren Tisza en Bodrog creëert een bijzonder gunstig klimaat voor de ontwikkeling van Botrytis cinerea. Men produceert hier droge alsook zoete Tokaj wijnen. Deze edelzoete Tokaj van Hétszőlő kan met gemak na 50-75 jaar geopend worden. U zult zich dan zeker “een koning te rijk voelen”.  

Website Tokaj-Hétszolo

Bekijk Tokaj-Hétszolo

BIO Hétszõlõ Tokaj Late Harvest (0,5 liter)

Wit | Hongarije | 0.5 L | 2020 | Doos 6 stuks

Over de wijn

Gemaakt van 70% Furmint en 30% Hárselevelu. Deze Biologische verbouwde druiven zijn extra laat geoogst, geplukt als uitgedroogde rozijntjes maar zonder nog aangetast te zijn van de beroemde edelrot, Botrytis Cenerea. Hierdoor is een vriendelijke zoete "dessert” wijn ontstaan met ongeveer 52 gram per liter restsuiker. Tegelijkertijd ook zinderend van de spannende zuren waardoor hij geschikt is voor vele gerechten met wat fruit erin. Fantastisch combi met diervriendelijke ganzenlever met abrikozen chutney. Of een Marokkaanse Tajine van kip met kweeperen. Echter echt een klassieker met een oer-Hollandse appeltaart van een lekkere zure appel!

Korte omschrijving

Als rozijntjes geplukt, zoet en rins. Ganzenlever maar ook Oudhollandse appeltaart.

Product specificaties

Artikelnummer C91002
Kleur Wit
Type Stil
Druivenras Furmint
Land Hongarije
Streek Tokaj-Hegyalja
Oogstjaar 2020
Afsluiting Kurk
Smaaktype Zoet
Inhoud 0.5
Serveertemperatuur 10 graden
Assemblage 70% Furmint en 30% Hárselevelu
Alcohol percentage 11.5
EAN doos 5998837570849
EAN fles 5998837541122