BIO Domaine Begude Terroir 11300 Chardonnay

Wit | 0.75 L | 2021 | Frankrijk | Doos 6 stuks

Producent

Afbeelding voor fabrikant BIO Domaine Begude Terroir 11300 Chardonnay

Domaine Begude

Domaine Begude is grotendeels de creatie van de Engelsman James Kinglake. Zijn liefde voor de edele Bourgondische druiven, Chardonnay en Pinot Noir, bracht James naar de heuvels rond Limoux ten zuiden van Carcassonne. Juist vanwege het koelere klimaat hier. James en zijn vrouw Catherine namen het in 2003 over en hoewel het landgoed eerder biodynamisch was geweest, was het destijds allemaal een beetje ouderwets en verwaarloosd.  Het had in ieder geval zeker niet de “tender loving care” gekregen in al die jaren. Er was veel werk te doen. De handen uit de mouwen, en dat heeft heel goed gewerkt. Iets verwijderd van het hete Languedoc, beïnvloed door de koele Pyreneeën en het Atlantische weersysteem, is het perfect voor discrete 'Oude Wereld' Chardonnay en Pinot Noir. De groeiomstandigheden zijn vergelijkbaar met die in Bourgondië en inderdaad, 80% van de productie van de wijngaard is Chardonnay en Pinot Noir. Het lange, koele groeiseizoen zorgt hier voor goed uitgebalanceerde, fruitgedreven wijnen die worden ondersteund door een natuurlijke frisheid.  De wijnstokken omringen de wijnmakerij, voornamelijk op zuidoostelijke of zuidelijke hellingen, wat betekent dat het fruit binnen enkele minuten na de oogst en in optimale staat in de pers kan zijn. Het landgoed is in totaal 72 hectare, waarvan 24,5 met wijnranken op een hoogte tussen 270-320 m en de bodem bestaat voornamelijk uit klei/kalksteen. De onderbouw van de wijngaard is van klei, zodat de bodem het water diep in de grond vasthoudt om de wortels te voeden. Dit betekent dat de wijnstokken geen gebrek aan water hebben als ze eenmaal zijn gevestigd. Hun diepe wortelgroei verbetert ook de fysiologische rijpheid van de wijnstokken en de druiven. Om het terroir volledig te weerspiegelen, gebruiken ze geen irrigatiesysteem. Tegenwoordig maken ze uitstekende, schone, moderne wijnen die wij, als moderne consument, willen drinken.

Website Domaine Begude

Bekijk Domaine Begude

BIO Domaine Begude Terroir 11300 Chardonnay

Wit | 0.75 L | 2021 | Frankrijk | Doos 6 stuks

Over de wijn

Domaine Begude is een klein familiebedrijf dat hoog in de uitlopers van de Pyreneeën in de regio Limoux van de Languedoc ligt. Het lange, koele groeiseizoen leent zich perfect voor de productie van frisse en delicate wijnen, allemaal biologisch gecertificeerd. Ongeveer 85% van deze bijzondere Terroir “11300” (Limoux's postcode dus...lekker dan) wijn wordt gefermenteerd en gerijpt in roestvrij staal en  15% in 600 liter vaten. Dit is een levendige en heldere Chardonnay. Koele frisse neus met tonen van citrus, appel en peer. Heeft wat weg van een goede Maconnais Chardonnay. Duidelijk ook de verfrissende mineraliteit die de wijnen uit deze ehh .. postcode laten zien. Heerlijk zomers aperitief.  Ook lekker bij wit schimmelkaas of citroenkip. Kan heel breed worden ingezet.

Korte omschrijving

Postcode 11300 Chardonnay. Uit Limoux dus. Koel, fris, citrus, Conference peer. Levendige Franse stijl met bijbehorende élégance.

Product specificaties

Artikelnummer C35323
Kleur Wit
Type Stil
Druivenras Chardonnay
Land Frankrijk
Streek Languedoc-Roussillon
Appellatie IGP Haute Vallée de l’Aude
Oogstjaar 2021
Afsluiting Schroefdop
Smaaktype Verfijnd
Inhoud 0.75
Serveertemperatuur 8 tot 10 graden
Alcohol percentage 13
EAN doos 3760125091051
EAN fles 3760125090054