BIO Domaine Begude Etoile Chardonnay

Wit | 0.75 L | 2021 | Frankrijk | Doos 6 stuks

Producent

Afbeelding voor fabrikant BIO Domaine Begude Etoile Chardonnay

Domaine Begude

Domaine Begude is grotendeels de creatie van de Engelsman James Kinglake. Zijn liefde voor de edele Bourgondische druiven, Chardonnay en Pinot Noir, bracht James naar de heuvels rond Limoux ten zuiden van Carcassonne. Juist vanwege het koelere klimaat hier. James en zijn vrouw Catherine namen het in 2003 over en hoewel het landgoed eerder biodynamisch was geweest, was het destijds allemaal een beetje ouderwets en verwaarloosd.  Het had in ieder geval zeker niet de “tender loving care” gekregen in al die jaren. Er was veel werk te doen. De handen uit de mouwen, en dat heeft heel goed gewerkt. Iets verwijderd van het hete Languedoc, beïnvloed door de koele Pyreneeën en het Atlantische weersysteem, is het perfect voor discrete 'Oude Wereld' Chardonnay en Pinot Noir. De groeiomstandigheden zijn vergelijkbaar met die in Bourgondië en inderdaad, 80% van de productie van de wijngaard is Chardonnay en Pinot Noir. Het lange, koele groeiseizoen zorgt hier voor goed uitgebalanceerde, fruitgedreven wijnen die worden ondersteund door een natuurlijke frisheid.  De wijnstokken omringen de wijnmakerij, voornamelijk op zuidoostelijke of zuidelijke hellingen, wat betekent dat het fruit binnen enkele minuten na de oogst en in optimale staat in de pers kan zijn. Het landgoed is in totaal 72 hectare, waarvan 24,5 met wijnranken op een hoogte tussen 270-320 m en de bodem bestaat voornamelijk uit klei/kalksteen. De onderbouw van de wijngaard is van klei, zodat de bodem het water diep in de grond vasthoudt om de wortels te voeden. Dit betekent dat de wijnstokken geen gebrek aan water hebben als ze eenmaal zijn gevestigd. Hun diepe wortelgroei verbetert ook de fysiologische rijpheid van de wijnstokken en de druiven. Om het terroir volledig te weerspiegelen, gebruiken ze geen irrigatiesysteem. Tegenwoordig maken ze uitstekende, schone, moderne wijnen die wij, als moderne consument, willen drinken.

Website Domaine Begude

Bekijk Domaine Begude

BIO Domaine Begude Etoile Chardonnay

Wit | 0.75 L | 2021 | Frankrijk | Doos 6 stuks

Over de wijn

De Chardonnay ster van Begude schijnt je tegemoet! 100% Biologisch en vanuit een koele hoek bij Limoux gemaakt. Frisse stijl maar met veel persoonlijkheid en een goede balans. Verwacht geen Bourgogne stijl maar zeker wel een echte Franse stijl met een vleugje sinaasappelschil ook in de neus. Heel licht gerijpt op eikenhout maar dat proef je niet echter geeft net wat mee body juist. Romige appel-, peren- en sinaasappelfruit aroma's met een subtiele toets van gebakken brood. Redelijk rijk in de mond en zeker direct klaar om te drinken. Heerlijk als aperitief, maar gaat ook fijn bij kipgerechten, zoals gebraden kip met een kruidenvulling. Visje mag altijd. Op zijn Ligurisch bijvoorbeeld! Met kappertjes, peterselie en olijven.

Korte omschrijving

Chardonnay Franse stijl, niks nieuwe wereld. Focus op steenfruit. Zeker geen overdreven dikte. Elegantie en verfijning is hier troef. Prijs is een lachertje voor deze kwaliteit.

Product specificaties

Artikelnummer C35333
Kleur Wit
Type Stil
Druivenras Chardonnay
Land Frankrijk
Streek Languedoc-Roussillon
Appellatie Limoux
Oogstjaar 2021
Afsluiting Kurk
Smaaktype Verfijnd
Inhoud 0.75
Serveertemperatuur 8 tot 10 graden
Alcohol percentage 13.5
EAN doos 3760125095165
EAN fles 3760125094168